Etusivu/frontpage Kasvattajat/breeders Marsut/cavies Myynnissä/for sale Marsu infoa/cavy info facebook

 

Näyttelyt

 

 

Näyttelyitä järjestää mm:

 

Lemmikkiluokka eli PET luokka

Lemmikkiluokkaan voi tuoda puhdasrotuisen tai risteytysmarsun. Marsun ei tarvitse olla rekisteröity. Lemmikkiluokassa arvostellaan marsun hoitoa ei ulkomuotoa. Arvosteltavat kohdat lemmikkiluokassa: Yleiskunto, turkki, korvat, silmät, kynnet ja tassunpohjat, rasvarauhanen, hampaat, käsiteltävyys, ja yleisvaikutelma. Parhaiten näyttelyihin valmistellut marsut laitetaan järjestykseen ja tarjolla on myös muita palkintoja. Tämä on erittäin hyvä tapa oppia hoitamaan marsujaan mahdollisimman hyvin, sekä tavata muita harrastajia. 

  • Vinkkejä lemmikkiluokkaan:
  • Rasvarauhasen saa puhtaaksi vedenkestävän meikinpoistoaineella apuna voi käyttää hammasharjaa. Tämän  jälkeen pesu fairylla.

  • Korvat voi puhdistaa vanupallolla tai vanulapulla, jota on kasteltu varovaisesti öljyllä, koirankorvanpuhdistus aineella tai perusvoiteella.

  • Irtokarvat saa pois trimmaamalla, mutta esim. risteytyksillä tämä voi olla aika vaikeaa.

  • Joskus ensimmäinen pesu nostaa hilseen pintaan, joten marsu kannattaa pestä tarpeeksi ajoissa. Toinen pesu vähentää ensimmäisessä pesussa nousseen hilseen määrää.

  • Korvalehdet ja tassut saa hyvän näköisiksi, kun ne rasvaa vähän ennen pöydälle viemistä.

  • Hampaiden välistä lian saa pois ohuella langalla tai hammasharjalla.

  • Hampaiden katsomista kannattaa harjoitella kotona.

  • Kynnet saa parhaimman näköiseksi viimeistelemällä ne kynsiviilalla! Mustakynsisille marsuille viilaaminen toimii hyvin. Kynsistä saa lyhyet leikkaamatta verikynteen.

  • Häkin pohjalle kannattaa laittaa puupellettejä. Ne imevät virtsan hyvin ja pitävät marsun kuivana koko näyttelypäivän.

manteli ja tallella olevat palkinnotmanteli vuonna -98- jolloin voitti näyttelyissä ekan rop1 ja bis1

 

Ulkomuotoluokka

Ulkomuotoluokassa marsua verrataan rodusta/väristä olevaan standardiin. ns. turkkiroduilla (teddy, rex, abessiinialainen ja pitkäkarvaiset) ei arvostella väriä. Sileäkarvaisilla arvostellaan väritkin. Viralliseen luokkaan tuotavan marsun tulee olla rekisteröity. Jos haluat viedä marsun viralliseen luokkaan, sinun tulee lähettää kasvattajalta saadut paperit rekisteröitäväksi. Lisäksi kannattaa kysyä onko marsu näyttelytasoinen. Vaikka marsu olisikin puhdasrotuinen, se ei tarkoita sitä, että se olisi välttmättä näyttelytasoinen. Serti on palkinto, joka annetaan erinomaiselle rotunsa edustajalle. Kolmen sertin jälkeen voi hakea muotovalion arvoa. ROP eli rotunsa paras valitaan jokaisesta rodusta. ROP marsut kilpailevat BIS best in show sijoista.

 

Trimmaus

Lyhyt karvaisen trimmaus:

Trimmaus tarkoittaa lyhytkarvaisella pitkien karvojen nyppimistä pois. Ei leikkaamista. Niitä ei saa leikata tasaisiksi missäännimessä.

Trimmaamisen tarkoituksena on saada marsulle tasainen turkki ja hyvä karvan pituus. Turkista ei lähde niin paljoa karvoja trimmaamisen jälkeen. Parhaimmain tulokset saamiseksi, marsu kannattaa piettää trimmissä kokoajan trimmaten tasaisin väliajoin, esim kerran kuussa. Mutta jos ei tätä saa aikaiseksi, trimmaus kannattaa aloittaa viimeistään viikkoa ennen näyttelyä. Valkoisilla voi aloittaa viime tipassakin, mutta värillisillä roduilla kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisin, muuten turkista saattaa tulla laikukkaan näkönen. Omasta mielestäni parhaan tuloksen saa trimmaamalla marsu ensin kunnolla 2,5kk ennen, sitten kuukautta ennen, 2viikko ennen, ja siistiä viikkoa + päivää ennen. Itse tosin saan aikaseksi tehtyä näin äärimmäisen harvoin. Yleensä saan aikaiseksi trimmata edellisellä viikolla ja joskus tuloksena on laikukas marsu jolla näkyy pohjakarva läpi. Jos marsun trimmaa pelkästään viikkoa ennen, sillä monesti on näyttelyssä jo pitkiä karvoja, joten homma kannattaa viimeistellä vielä päivää ennen näyttelyä.

Marsun voi laittaa trimmauksen ajaksi pöydälle tai syliin, miten parhaaksensa näkee. Ota kahden sormen väliin pystyyn karvoja ja nypi kaikki pitkät karvat pois toisella kädellä, mutta ainoastaan pitkät karvat. Voit käyttää esimerkiksi veistä, kampaa ja pinsettejä apunasi. Marsun turkki trimmataan ympäriinsä, edestä, takaa ja kyljistä. 

nuolella näytetyt pitkät karvat pois (eivät normaalisti ole kumminkaan noin erillään vaa ihan sekaisin)

Marsulla voi olla todella paljon pitkiä karvoja. Alussa voi tuntua, että marsuhan on trimmauksen jälkeen kalju. Lopputulos on kumminkin hieno, kun turkki on tasainen. Itse tykkään aloittaa trimmaamisen takapäästä, koska siellä pitkiä karvoja on yleensä enemmän, kuin etupäässä.

 

Alussa marsu saattaa inahdella, mutta trimmaukseen tottuessa ne yleensä lopettavat. Poikasena tai muuten vilkkailla marsuilla trimmaamista voi joutua tehdä erissä pari minuuttia kerralla.

 

Trimmaamaton kohta:

Punasella ympyröity alue vedetään pois. Sinisellä merkitystä kohdasta olen nypännyt trimmausveitsen avulla.

Trimmattu:

 

Trimmattu:

Tällä marsulla on todella paljon pitkiä karvoja. Trimmaamaton:

Punasella ympyröity alue vedetään pois. Sinisellä merkitystä kohdasta olen nypännyt trimmausveitsen avulla.

Trimmattu:

Trimmaamiseen voit käyttää apuna esim. koirien naaman alueelle tarkoitettua trimmausveitseä, pinseteillä ja sormilla nyppiminen onnistuu myös. Veitsi on nopein ja tämä veitsi on mielestäni kaikista paras. Mustista ja mirristä löyty n.30eurolla. Ensimmäistä kertaa veitsellä trimmatessa  kannattaa tehdä hyvissä ajoissa ennen näyttelyä esim 2kk ennen, jotta jos ylitrimmaat marsun niin turkki ehtii tasottua.

Näin trimmaat veitsellä. Aseta veitsi pitkien karvojen alle, toinen käsi pitelemään karvoja. Paina peukalo veitseä vasten ja vedä nopeaa.

Karvojen vetämistä

Korvien siistiminen. Poistan ylimääräiset karvat sormilla tai pinsetillä nyppimällä. Trimmaamaton korva:

Trimmattu korva, kannattaa ottaa muutama karva kerrallaan ja katsoa lopputulosta. Tämän tein aika pikaisesti lähti ehkä aavistuksen liikaa.

 

 

 

 

www.marsula.net