Etusivu/frontpage Kasvattajat/breeders Marsut/cavies Myynnissä/for sale Marsu infoa/cavy info facebook

 

Buff ja Cream -kasvatusta ja genetiikkaa

Kuvassa: vaalea cream, hieman tummempi cream, tumma cream, vaalea buff, kiva buff, tumma buff.

Genetiikka on ollut "intohimoni" vuosikausia. 15 vuotta sitten törmäsin genetiikkaan ensimmäisiä kertoja. Ajattelin, että eihän tämä nyt ole niin monimutkaista, mutta vuosi vuodelta kaikki muuttuu vaan monimutkaisemmaksi. On helppoa katsoa kirjaimia ja laskea niiden perusteella mitä on tulossa. Joskus tuleekin yllätys mikä ei pitäisi olla  mahdollista. Genetiikka ei välttämättä seuraakaan aina sääntöjä, vaikka tämmöiset tapaukset ovat todella harvinaisia. Mutaatiot, geenien hiljeneminen, ympäristötekijät, tuntemattomat säätelygeenit ym. vaikuttavat marsun fenotyyppiin.

Tässä genetiikkaa yksinkertaisesti  buffien ja creamien kasvatuksessa.

Sanastoa:

Alleeli = Erikirjaimet edustavat alleeleiksi kutsuttuja tekijöitä. Marsu perii toisen alleelin isältään ja toisen äidiltään.

Fenotyyppi = marsun ilmiasu, ulkomuoto

Genotyyppi = marsun perimätyyppi, samalaiset marsu fenotyypiltään voivat poiketa genotyypiltään. Kuten 2 creamea ks. Taulukko 1.

Homotsygootti = Alleelit ovat samoja. PP, pp

Heterotsygootti = Alleelit erejä Pp

Dominoiva =Isolla kirjaimella oleva alleeli on dominoiva, eli peittää toisen ominaisuuden.

Resessiivinen = pienellä kirjaimella kirjoitettu ominaisuus on resessiivinen eli dominoivan ominaisuuden peittämä. Ilmaantuu marsun fenotyypissä ainoastaan homotsygoottina.

*Esimerkiksi risteyttäessä punasilmäinen pp ja mustasilmäinen marsu PP. Syntyvät poikaset ovat Pp ja musta silmäisiä, koska mustasilmäisyys on dominoiva ominaisuus.

*Jokin ominaisuus voi olla vain osittain dominoiva.


 

Taulukko1. Kasvattamiemme geneettiset kirjaimet.

Värit
 

 

Cream

A-/aa BB/Bb/bb cdch ee PP/Pp A/aa BB/Bb/bb cdcr ee PP/Pp

*Cream voi myös olla

(diluutti)

aa BB/Bb/bb cdcd ee PP/Pp

aa BB/Bb/bb crcr ee PP/Pp


 

Aa BB/Bb/bb cdcr ee PP/Pp


 

Lemon

Aa BB/Bb/bb cdch ee pp

Aa BB/Bb/bb cdcr ee pp

buff

aa BB/Bb/bb cdcd ee PP/Pp


 

saffron

aa BB/Bb/bb cdcd ee pp


 

d.e. Golden (buff kantaja)

aa BB/Bb/bb Ccd ee PP/Pp


 

p.e.white

Aa bb chch ee PP/Pp/pp aa bb crcr ee pp

d.e.white

aa BB/Bb/bb crcr ee PP/Pp
 
Kuviot
 

 

Dalmatian

Whwh WhWh = letaali

Roan

Rnrn RnRn = letaali
Turkki
 

 

Lyhytkarvainen

LL Turkin pituuteen liittyy useita tekijöitä. L ei ole täysin dominoiva.

Pitkäkarvainen

ll
 

crest

St
 

Buff englannin crest roan

aa BB/Bb/bb cdcd ee PP/Pp Rnrn ll Stst


 

Kirjainten selitykset:

A= aiheuttaa agoutin tippauksen

a= ei tippausta

B = musta, näillä väreillä aiheuttaa yleensä tummempaa ihon pigmenttiä. Korvat silmän ympärykset voivat olla tummia.

B =chocolate, näillä väreillä aiheuttaa yleensä vaaleaa ihon pigmenttiä.

C = golden

cd = vaalentaa goldenin buffiksi, ja marsuilla voi esiintyä rubiinit silmät. (estää punaisen pigmentin syntymistä vähemmän kuin ch)

ch = estää punaisen pigmentin syntymistä. Heterotsygoottina ch marsu on cream ja homotsygoottina white. Eli ch ei heterotsygoottina poista kaikkea pigmenttiä, mutta vaalentaa esim buffin creameksi. (EE musta mahdollinen -> himalayan) chch geeni hajoittaa myös silmän pigmentin ja näin ollen chch marsuilla on punaiset silmät. Vaikka olisivat geneettisesti P:n puolesta mustasilmäisiä.

cr = vaalentaa punaisen valkoisesi. Heterotygoottina ei vaalenna ihan valkoisesksi vaan vaalentaa cdcr eläimen creamiksi.

E = mahdollistaa mustan värin turkissa

ee = estää mustan värin turkissa, eli marsu voi kantaa agoutisuutta, mutta se ei ilmene fenotyypissä, koska ee estää mustan pigmentin.

P = mustat silmät

p = punaiset silmät

Wh = Dalmatian kuvio

Rn = Roan kuvio


 

Esimerkki risteytetään 2 creamia. Poikanen saa toisen alleelin äidiltään ja toisen isältään jokaisesta geenistä.


 

Taulukko2. Tarkastellaan vain punasarjan geenejä, koska muut geenit ovat samat.


 
cd ch
cd cdcd=buff cdch=cream
ch chcd=cream chch =white

=> 50% cream, 25% buff, 25% white


 

kuva1: Obelix, sk self buff

Buff:

Genotyypiltään cdcd buffin väri voi vaihdella fenotyypiltään creamesta melkein tummaan jopa punertavaan hiekan väriin. ks. kuvat 1,2,3,4,5,  Buffeillä kuten creameillakin on useampia väreihin vaikuttavia ”tuntemattomia” säätely geenejä. Värin sävy vaihtelee näiden tuntemattomien säätelijöiden vaikutuksesta. Yksi tunnistetuista (tunetmattomista) säätelygeeneistä on geeni nimeltä f, mutta en keskity tähän geeniin tämän enempää.

Buffien suurin ongelma on yleensä pohjakarvan vaalentuminen. Itse olen huomannut, että  marsu jolla on hyvin vaalea pohjakarva periyttää suurelle osaa poikasia  vaalean pohjakarvan. Marsuja joilla on täysin tasainen turkin väri on hyvin vaikea kasvattaa, mutta tännekin on muutama sellainen syntynyt. Ne ovat yleensä periyttäneet tasaista turkin väriä osalle poikasista. Harmi vaan, että nämä yksilöt ovat tällä hetkellä edesmenneitä tai eivät ole pystyneet lisääntymään.

Golden buffin kasvatuksessa. Buff kantaja goldeneistä on syntynyt buffeja, joilla on ollut kivan sävyinen tasainen väri. Tämä tosin riippuu siitä millainen golden buffin taustalla on. Käyttämäni goldenit ovat olleet hyvin tasaisia väriltään. Monesti kumminkin golden taustasilla buffeilla on tummat korvat ja silmänympärykset. Tämmöinen marsu on periyttänyt yleensä ihan kauniita jälkeläisiä 50% tummalla pigmentillä ja 50% vaalealla. Tumma pigmentti johtuu B-lokuksen geeneistä. Jos goldenia aikoo käyttää buffin jalostuksessa olisi parasta valita mahdollisimman vaaleapigmenttinen golden, jolla on tasainen väri ja joka kantaa buffia.

Cream buffin kasvatuksessa: Yleensä cream - buff yhdistelmistä syntyy 50% buff  ja 50% cream. Cream voi toisinaan vaalentaa pohjakarvaa ja joskus buffin väriä. Tämä riippuu tietenkin käytetystä creamesta. Meillä buff cream yhdistelmistä on syntynyt useimmiten vaaleita buffeja. Pohjakarvan vaalentuminen johtunee siitä, että cream on buffia vaaleampi väri jolla vaalea pohjakarva ei eroitu yhtä voimakkaasti kuin buffeilla.  Nämä sävyjen syvyydet ovat yleensä riippuvaisia tuntemattomista säätely tekijöistä, jolloin vaalealla creamilla ja tummalla buffilla voi olla erilaiset värin syvyyden säätely geenit. Cream taustaisilla buffeilla on välillä ilmennyt huomattavasti vaaleampaa vatsaa. Suosittelen  käyttämään buffin kasvatukseen tummaa creamea. Näistä syntyy monesti hyvinkin kauniita buffeja. Creameillä on yleensä hyvä tyyppi, jonka takia creamejä voi hyvin käyttää mahdollisesti tyypin parantamiseen. Monesti cream taustaiset buffit ovat hyvinkin kauniita, mutta yhditelmä on mietittävä tarkoin!

Saffron buffin kasvatuksessa: Saffron käy hyvin buffin kasvatukseen. Hyvä saffron voi tuoda tasaisuutta ja hyvää sävyä buffin väriin. Paras kumppani buffille on aina toinen, buffi. Mutta saffron on mielestäni toiseksi paras. Saffronin käyttö saattaa aiheuttaa tummia pigmenttejä. B- saffronilla pp vaalentaa tummat pigmentit, mutta näin ei käy buffilla, koska buff on PP.

Buff marsuista on myös tummempi versio, mutta sitä ei ilmeisesti esiinny suomessa. Sen aiheuttaa geeni ck, joka vaalentaa goldenia vähemmän, kuin cd. Nämä buffit ovat väriltään lähellä vaaleita goldeneita, mutta niissä on pieni vivahdus persikan väriä.

Meidän buff kasvatteihin toivoisin toivoisin väriin tummuutta, tasaisuutta ja lämpöä.

kuva 2: todella vaalea buff, syntyi kahdesta ihan hyvän värisestä buffista. Joiden vanhemmat olivat buffeja. Luonnossa ja aikuisena näytti ihan creamelta.

kuva3a. Hipsu golden taustainen buff, tummat silmänympärykset, mutta väri oli todella tasainen. Omasta mielestäni värin sävy oli myös kaunis. Tummat silmänympärykset on buffilla virhe. Kuva 3b Kahden buffin pohjaväri. Jälkimmäisellä on myös tummat pigmentit kuten kuvan 3a buffilla.

kuva4. FI MVA Almond's Velvet queen, kaunissävyinen buff

kuva5. erittäin vaalea buff ja tumma buff.


Taulukko3. Buff yhdistelmät

Yhdistelmät joista buffia syntyy:
buff x buff
 

aa BB/Bb/bb cdcd ee P-

-> 100% buff
buff x buff aa BB/Bb/bb cdcd ee Pp aa BB/Bb/bb cdcd ee Pp
-> 75% buff, 25% saffron
Buff x saffron aa BB/Bb/bb cdcd ee PP aa BB/Bb/bb cdcd ee pp
-> 100% buff
Buff x saffron aa BB/Bb/bb cdcd ee Pp aa BB/Bb/bb cdcd ee pp
-> 50% buff ,50% saffron
Cream x Cream Aa BB/Bb/bb cdch ee PP Aa BB/Bb/bb cdch ee PP
-> 50% cream, 25% p.e.white ja 25% buff
Cream x buff Aa BB/Bb/bb cdch ee PP
 
50% cream, 50% buff
[(lemon yhdistelmät) – emme käytä kasvatuksessa]
 

 


Kuva6. Tumma buff, vaalea buff, tumma cream, vaalea cream. Vaalea buff ja tumma cream voivat näyttää geneettisesti samalta. Vaikka ovat geneettisesti eri geenejen aiheuttamia.

Cream

Cream ei ole geneettisesti puhdas rotu. Se on ns. Värien välimuoto. Creamejen kasvatus on haastavaa, koska kaikki syntyvät pennut cream-cream yhdistelmästä eivät ole creameja. Kahden creamin yhdistäessä syntyy myös buffia ja whiteä. Creamin väreissä löytyy paljon vaihtelua kerman vaaleasta – vaaleaan buffiin. Tämä johtuu jo aiemmin puhutuista tuntemattomista säätelijä geeneistä, sekä useista diluutti muodoista. Creamejen tulisi olla vaniljan/purun vaaleita.

Pohjaväri: Creamejen haasteena on aina myös värin tasaisuus. Pohjaväri on monesti vaaleampi, kuin pääliväri. On lähes mahdotonta saada tarpeeksi vaaleaa creamea hyvällä pohjavärillä. Pohjaväri voi näyttää poikasena ihan eriltä, mitä se tulee aikuselta marsulla näyttämään. Pohjavärin kehityksen alkaa näkemään, kun marsu on 3kk vanha. Marsun tyypin näkee hyvin jo ennen luovutus ikää, mutta värin kehittymisen näkee kunnolla vasta n.3-6kk iässä, joskus jopa myöhemminkin. Pohjavärin parantamiseen creamella olen käyttänyt buffia, sekä tasaisen pohjavärin omaavaa creamea. Joskus buff yhdistelmistä on putkatanut todella hyvän pohjavärin omaavia creameja, mutta lähes puolet näistä on liian tummia sävyltään. Joten marsuja pitää jättää kasvamaan kotia ja katsoa mitä niistä tulee. Kahdesta vaalean pohjavärin omaavasta marsusta ei yleensä tule ulos marsua, jolla on hyvä pohjaväri. Whiteä yhdistäessä creameen, et voi tietää millaista alusväriä white periyttää.

Väriyhdistelmät creamen kasvatuksessa:

Useammat pidempi aikaiset cream kasvattajat sanovat, että white - cream yhdistelmästä syntyvät parhaat vaaleimmat creamet. Tässä seuraavassa esitän omia mielipiteitäni asiasta.

Buff creamen kasvatuksessa: Buffeja on yleensä kahdenlaisia. Buff linjaisia ja cream linjaisia. Buff linjaisia Buffeja yhdistäessä creamiin ongelmana ovat monesti liian tummat creamet. Tämä johtunee siitä, että buffeista yritetään kasvattaa ns. Tummia täyteläisiä väriltään ja creameista mahdollisimman vaaleita. Tällöin värin syvyyden säätelijätekijät voivat poiketa toisistaan. Hyvän värinen buff - cream yhdistelmistä on syntynyt välillä ihan hyvän värisiä, mutta enemmän tummia tai keltaisia creameja. Jos valitset buff linjaista buffia creamen kasvatukseen yritä valita mahdollisimman vaalea buff marsu. Minulla on yksi tällainen buff, joka periyttää todella tasaista pohjaväriä osalle poikasista. Sävy on ihan kaunis, vaikka ei ole kaikista vaalein. Tämä uros onkin osoittautunut hyväksi valinnaksi, mutta monesti yhdistelmistä syntyy liian tummia tai keltaisia yksilöitä. Buff taustainen cream kannaattaa yhdistää muutamassa seuraavassa sukupolvessa cream taustaiseen buffiin/creameen/whiteen, jotta väri ei tummene liikaa.

Cream taustaiset buffit ovat yleensä oikein hyviä creamen kasvatuksessa. Niiltä näkee hyvin pohjavärin. Yleensä ne ovat buffiksi niin vaaleita ja hailakoita, ettei niitä voi näyttelyttää, joten ne ovat ainoastaan jalostuseläimiä. Whiteen yhdistäessä kaikki poikaset ovat creamea ja yleensä ihan hyviä. Ja creameen yhdistättäessä 50% on creamea ja 50% buffia. Kun jätän cream taustaisen buffin kasvatukseen valitsen poikueesta vaaleimman yksilön. Yleensä tämmöinen periyttää myös vaaleimman väristä creamea.

White creamean kasvatuksessa: Whitea käyttäessä, kannattaa ottaa selvää millaista creamea whiten taustalta löytyy. Helpottaa paljon, jos on cream poikuesisaruksia. Jos marsu on p.e.white, jonka suvussa on valkoista niin siitä ei paljoa tiedä mitä se periyttää. Yleensä white periyttää creamen kanssa kauniita vaaleita creameja, mutta toisinaan on yksilöitä joista syntyy ihan liian tummaa creamea. Jos suvun creameista ei ole tietoa, niin p.e.whitestä tietää vain kokeelemalla millaista sävyä ja pohjaväriä se periyttää. Whiten kanssa valitsisin kasvatukseen marsun jolla on tasainen pohjaväri. Joko creamen tai cream taustaisen buffin.

Cream x cream yhdistelmä: Yhdistelmästä syntyy 50% creamea, 25%whiteä ja 25% buffia. Yleensä creamejen sävy vaihtelee vanhempien mukaan. Joskus minulle on syntynyt samasta poikueesta 4 creamea, jotka kaikki olivat erinsävyisiä. Poikueesta löytyi sekä tummia, että vaaleita yksilöitä. Kaksi creamea yhdistäessä voi kumminkin odottaa, että sieltä syntyy jotain äidin ja isän värin väliltä. Tässä yhdistelmässä on tärkeä kiinnittää huomiota marsujen pohjaväriin.

 

kuva7. Creamejen värien vaihtelua.

kuva8. Creamien pohjaväri vaihtelee paljon. Kuvassa lovely's crystalball hyvin vaalea pohja, jota näkee suurimmalla osalla creameista. Caprani's Yamara tasainen väri. Vaikkakin sävy on liian tumma.
 

Kuva9. Almond's Hug me if you dare** ja FI MVA Almond's Northern Light pari hyvin kauniin sävyistä creamea.

Yhdistelmät, joista creamea syntyy
Buff x white

aa BB/Bb/bb cdcd ee PP

Aa bb chch ee PP
-> 100% cream
Cream x Cream Aa BB/Bb/bb cdch ee PP/Pp Aa BB/Bb/bb cdch ee PP/Pp
Buff x cream

aa BB/Bb/bb cdcd ee PP

Aa BB/Bb/bb cdch ee PP
-> 50% buff, 50% cream
Cream x white Aa BB/Bb/bb cdch ee PP Aa bb chch ee PP
-> 50% cream, 50% white


kuva10. Aniaras carla, Roan

Kuviot:

Daltmatian ja Roan kuviot periytyvat dominoivina ominaisuuksina. Ne tulee aina yhdistää toiseen ei kuviolliseen. Nämä kuviot ovat homotsygoottina letaaleja. Eli poikaset joilla on WhWh tai RnRn kuolevat. Toiseen kuviottomaan yhditäessä mitään vaaraa ei kumminkaan ole ja 50% poikasista on kuviollisia ja 50% ei.

kuva 10. Englannin crest d.e.golden (buff kantaja) Ultimate cuteness activated

Englannin crest: Crest periytyy marsulle dominoivana ominaisuutana, St. Eli 50% poikasista on crest jos toinen vanhemmista on crestillinen. Crestin kuuluu olla pyöreä ja siinä pieni selkeä keskus. Crestin muodon näkee selkeästi vasta marsun kehittyessä. Luovutus ikäisillä marsuilla, voi olla ”lässähtänyt” crest, mutta marsun kehittyessa crestistä voi tulla hyvä.

 

www.marsula.net