Etusivu/frontpage Kasvattaja/breeder Marsut/cavies Myynnissä/for sale Marsu infoa/cavy info facebook

Mitä värejä kasvatan, entä valitsisinko uroksen vai naaraan?

Monesti tulee kyselyitä sen värisistä marsuista mitä meiltä ei löydy ja ostajan on vaikea tietää minkä luontoisia marsut ovat. Toki marsut ovat yksilöitä ja samasta rodustakin voi löytyä erinluontoisia yksilöitä, mutta tällä sivulla kerrotaan minkälaisia marsuja minulle syntyy ja millaisia nämä ovat yleensä luonteelaan.   Jokainen syntyvä poikanen ei ole automaattisesti näyttelyiden ulkomuotoluokkaan sopiva, vaikka se olisikin puhdasrotuinen. Jos olet kiinnostunut näyttelytasoisesta, siitä on parempi kertoa marsua kysellessä. Poikasia käsitellään päivittäin, kun ovat pieniä, mutta yleensä luonne alkaa enemmän näkyä vasta, kun muuttavat uusiin koteihin, koska kun poikanen on luovutusikäinen, se on 5-6viikkoa ja viettänyt siihen asti suurimman osan ajasta emon tissillä, joten käsittely ajatkin ovat tähän asti hyvin lyhyitä. Jos haluat valmiiksi täysin käsittelyyn tottunutta marsua, jonka luonne on selvillä silloin on parempi kysellä aikuista marsua. 

Uros- ja naarasmarsut eroavat luonteeltaan hieman. Urosmarsut ovat yleensä sosiaalisempia kuin naarasmarsut ja ovatkin tosi ihastuttavia lemmikkejä. Naaras marsut yleensä "puhkeavat kukkaan" 4+ naaraan laumassa. Yleensä uros- ja naarasmarsun kanssa on helpoin yhdistää poikanen. Kaksi aikuista toisillensa vierasta urosta eivät tule yleensä toimeen keskenään. Aikuisen uroksen kanssa yhdistetään aina alle 2kk vanha poikanen. Nämä menevät yhteen lähes 100% todennäköisyydellä. Jos parille tulee ongelmia ne tulee pienemmän marsun ollessa murkkuiässä n.3-6kk iässä. Murkkuikä aikana pienistä kähinöistä ei kannata säikähtää, semmoista on molemmilla naarailla ja uroksilla. Toimeentulolle ei ole eroa onko poikaset samasta vai eripoikueista, yleensä 80% pareista tulee toimeen.  Jos käy niin , että marsut joudutaan erottamaan ison häkin (160cm) voi jakaa kahtia, tai hankkia toisen häkin. Hyvin toimeentulevilla urospareilla on vanhempina yleensä vähemmän kähinää, mitä naarasmarsuilla. Kummassakin tapauksessa laumassa on yleensä aina yksi pomo, joka määrää kaapin paikan. Kaksi aikuista naaras marsua pystyy ydistämään yhteen, mutta aina se ei ole ihan helppoa. Yleensä vaatii hieman totuttelua ja kärsivällisyyttä. Hajultaan ja hoidoltaan molemmat ovat aika samalaisia. Urokset vaativat hieman useammin rasvarauhasen puhdistusta kuin naaraat (n.4 kertaa vuodessa marsusta riippuen). Urokset ovat keskimäärin naaraita siistimpiä, oppivat helpommin käymään pissalaatikolla. Jos haaveilee isosta laumasta tai joudut matkustelemaan paljon, silloin naaraat ovat parempia vaihtoehtoja. Monesti kolmas uros sekoittaa edellisten marsujen suhteet ja monesti tiheä paikan vaihto vaikeuttaa urosten toimeentulemista.

Väri: PEW = Pink eyed white = punasilmäinen valkoinen 

Rotu: Sileäkarvainen, Self

Luonne: Luonteeltaan yleensä helppoja käsitellä, rohkeita, ihmisystävällisiä, laumassa muun rotuisten kanssa pomottavaa sorttia ja yleensä ovat aina pomoja. Ovat yleensä jo luovutusikäisinä helppoja käsitellä (vaikka toki ei vielä niin kesyjä mitä aikuisena) ja soveltuvatkin erinomaisesti esim. ensimmäisiksi marsuiksi.

Näyttelyt: Jos haaveilet näyttelymarsua valkoisemme yleensä menestyvät parhaiten kasvattamistamme roduista ja näitä syntyy useimmiten myös semmosia jotka soveltuvat ulkomuotoluokkaan. (Tästä huolimatta näitä myydään myös pelkästään lemmikiksikkin ei näyttelyistä kiinnostuneille.)

Väri: Cream

Rotu: Sileäkarvainen, Self

Luonne: Sama kuin Pewillä

Väri: Buff

Rotu: Sileäkarvainen, Self

Luonne:  Luonteeltaan yleensä helppoja käsitellä, leppoisia, ihmisystävällisiä, eivät yleensä  niin rohkeita mitä PEWit ja Creamet.  Ovat yleensä jo luovutusikäisinä helppoja käsitellä (vaikka toki ei vielä niin kesyjä mitä aikuisena) ja soveltuvatkin erinomaisesti esim. ensimmäisiksi marsuiksi.

Näyttelyt: Silloin tällöin näyttelyttasoisia. Näyttelytasoisia naaraita etsii uutta kotia aika harvoin.

 

Väri: Buff, Cream, PEW

Rotu: Englannin crest (rusetti päässä)

Luonne: Sama kuin sileäkarvaisilla kyseisissä väreissä

Näyttelyt: PEW:t hienoimpia ulkomuotoluokkaan, niitä syntyy eniten. 

Syntyy: Muutaman kerran vuodessa

Väri: Black California useissa eri pohjaväreissä golden, buff, cream ja white, uusirotu, joka tuotu eurooppaan perusta 3-vuotta sitten. 

Rotu: Nonself, ja nonself englannin crest tai american crest

Luonne: Kivoja sosiaalisia kavereita. Olivat aikaisemmin hieman arkoja, mutta arkuus on saatu jalostettua pois.

Näyttelyt: Näyttelytasoisuuden näkee vasta n. puolenvuoden iässä, ja joskus voi ylikuvioitua 2vuotta vanhana. Joten täysin ei voi luvata näyttelytasoista marsua. Pet näyttelyihin kelpaa kaikki.

Syntyy: harvoin

Väri: (suklaan väriset merkit, muuten sama kuin yllä) Chocolate California useissa eri pohjaväreissä golden, buff, cream ja white, uusirotu, joka tuotu eurooppaan perusta 3-vuotta sitten. 

Rotu: Nonself, ja nonself englannin crest tai american crest

Luonne, näyttelyt, syntyy: sama kuin yllä

 

 

Muita satunnaisesti: dew (musta silmäinen valkoinen), golden, lemon (punasilmäinen cream), saffron (punasilmäinen buff).

www.marsula.net